Има ли виновни за Световната пандемия от коронавирус COVID-19

  Световната пандемия COVID-19, възникнала поради знайни или незнайни причини от Китай, е достатъчно време е отричана и прикривана. Прикриването, лъгането и отричането са обичайната практика на режимите и диктатурите, каквато е Китай. Смята се за приблизително начало 1 декември 2019 година от пазар в Ухан. По случайност пък близо до пазара се оказва Научна биолаборатория, в която са провеждали изследвания на коронавируса.
Световната Здравна Организация не взема никакво отношение въпреки очевидната опасност и 45 дни по-късно в официален туит потвърждава безумните лъжи на китайските власти. Според СЗО вирусът НЕ Е ЗАРАЗЕН!!

  Едва 54 дни по-късно китайските власти затварят гр. Ухан като предварително обявяват че ще предприемат тази мярка. До тогава пет милиона жители на града панически са го напуснали и са разнесли заразата навсякъде.
  Политиците в някои държави имаха колебания във вземането на решения за мерки срещу разпространението на коронавируса. Забавянето зависи от това, до колко политиците на дадената държава са подчинени на едрия бизнес. В много държави хората изразиха недоволство заради забавянето. Едрия бизнес се интересува от печалбите, а не от здравето на хората, особено на хронично болни и стари хора. Именно от това произлезе нежеланието за по-бързо въвеждане на карантина, тъй като всеки вижда какви са последствията за икономиката от нея, Има много виновни – това са на първо място правителството на Китай, после Световната Здравна Организация, и накрая политиците на държавите със закъснели мерки и много жертвии. Би било добре ако един ден им се потърси отговорност.
  В следствие от разпространението и новите огнища на заразата по света, картината започва да се изяснява. Към началото на април вече няколко държави са регистрирали повече заразени, отколкото Китай. А към днешна дата САЩ вече са обявили пет пъти повече заразени от тях. 
Пет пъти по-малка държава има пет пъти повече заразени и продължават да растат. И това е при положение, че не са изненадани и не са в неведение какво ги е сполетяло като Китай. Това е меко казано - странно, и води до изводите че китайското правителство е излъгало сериозно за броя на жертвите в Китай. Това въведе останалия сват в заблудата, че вирусът не е толкова опасен, което се разпространява и до ден днешен. Неотчел правилно заплахата, светът я посрещна неподготвен, и досегашните резултати ясно го показват. Това че от някоя друга държава са пуснали вируса в Китай, за да провалят икономиката им не е сериозно.

Възможни са две причини за началото на пандемията. Първият е общоизвестният – че случайно е тръгнала от пазара в Ухан, от прирепи или други диви животни. Вторият е, че е възможно да е изпуснат от немарливост на същия пазар, като вземем в предвид близката биолаборатория. Вече се утвърждава мнението на много специалисти, че това не е естествен, а генно манипулиран вирус. Редица доклади съобщават, че вирусът съдържа компоненти, подобни на ХИВ, които не могат да се появят по естествен път.

  Някои сравняват прикриването в началото с Чернобил, но ситуациите са различни. В бившия СССР прикриват нещо, което се е случило и се е разпространило по света, докато в Китай прикриват дълго време нещо което се е случило и се разпространява на тяхна територия, без все още да засяга други държави. Всички знаят за изчезването и заглушаването на лекари и други, които са алармирали още през декември миналата година за опасността, както и за дългото отричане и измамните декларации на китайските власти за разрастващата се епидемия.

  Не виждам никаква причина за прикриването ако причината е естествена, тъй като няма нищо престъпно и античовешко в появата и разрастването на една епидемия. И в такива случаи светът ще окаже помощ. Вече са започнали разследвания от някои държави. Мисля че задължително ще има международно разследване и последствия за виновните. Просто сега не стои на дневен ред.

  Потискането на разпространението се прави, за да се избегне бум на тежко болните от коронавирус COVID-19. Болниците в която и да е държава имат определен капацитет, който е далеч по-малък от необходимостите на такава пандемия. Претоварят ли се болниците и линейките, усложнените случаи и смъртността на хора, които не са болни от корона вирус рязко ще се увеличи. Просто няма да има нито свободна линейка, която да ги вземе, нито сбободен лекар който да им помогне. Потискането се прави също и за да се спечели време, докато се създадат лекарства и ваксина против коронавирус.

  Ние сме в началото на пандемията и никой не може да каже как ще се развие и до кога ще продължи.Никой не може да прогнозира точно какви ще са щетите от последвалата икономическа криза. Но световната икономика вече няма да е същата. Предстои в следващите няколко години сериозно преорганизиране на бизнеса, каквото всъщност плахо и слабо вече е започнало от преди няколко години. Обвързването на бизнесите и икономиките няма да е толкова дълбоко. Поради обвързването с Китай, само блокирането от карантината на същата държава нанесе щети на световната икономика, още преди останалия свят да я въведе.
  По повод изказванията на разни вирусолози и специалисти от всакакъв ранг за тази пандемия - те изказват само някакви преположения за същината и развитието й. Това е работа за математиците, защото всака епидемия и всяка пандемия си имат свой алгоритъм. И те могат да го изчислят въз основата на данните, които всички им подават. Ако данните са неверни, какъвто е случаят с Китай, ще се получат неверни прогнози. Много по-лесно е да се изчисли алгоритъма на епидемия, каквото в момента правят математиците по отделните държави, Епидемиите от един и същ вирус в различните държави има разлиен алгоритъм, в зависимост от различни местни фактори, като групов имунитет, местни навици и обичаи, и бързината и строгостта на мерките които са взети. Но изчисляването на алгоритъма на пандемия е много по-сложно. И към настоящия момент съм убеден че никой не може да го изчисли. Според мен поне трябва всички държави да са преминали платото, за да може тогава да се съпоставят епидемиите от всички държави и да се съотнесат към времето.
  Сигурно е, че е необходим един човек с коронавирус COVID-19 за да се зарази цялата планета. Не е сигурно даби този вирус няма да мутира в някоя част на света и да започне втори тур. Тогава идеята за масовия имунитет от преболедували се проваля. 
  Сигурно е, че оздравелите имат поражения, особено по белите дробове. Не е сигурно още дали пораженията са необратими.
  Сигурно е, че карантината първо е за забавяне на разпространението, което ще спечели време, през което трябва да се създадат лекарства и ваксини против коронавируса COVID-19. А после и за да се запази живота на хората и да се предпазят здравните системи от колапс. Вече има надежда с използването на някои от вече съществуващите лекарства и препарати. Но цялостно решение все още няма.

   И накрая едно сравнение. Подобна на тази пандемия е започнала в началото на 1918 година и е известна под името „Испански грип“. Ако разменим мислено двете пандемии, тоест испанския грип да е сега, а коронавируса през 1918 година, жертвите е възможно дори да са много повече поради спецификата на двата вируса и двете световни ситуации.

  Първата пандемия започва в края на първата световна война. В следствие от войната са загинали милиони здрави и млади хора, от което следва че са останали живи повече болни и стари хора. Точно тези групи са най-уязвимите от коронавируса COVID-19. И вероятно поради тази причина жертвите щяха да са много повече.
  Докато при Испанския грип най-уязвимите са били хора със силна имунна система, половината от които са между 20 и 40 години. В днешно време това е най-активната и социална част от населението, от което следва, че вирусът би се разпространил много по-бързо от сега. А икономическите последствия биха били много сериозни и трайни, ако света се лиши от голяма част от работоспособното население.

© 2018 Робство и свобода