Първото ограничение на свободата - втора част

Когато започнем да разрушаваме причините от първата част и напреднем в това начинание, неизбежно ще дойде моментът когато ще стане видима за нас и втората част. Първото важно нещо е, че не е възможно да разрушим напълно причините от първата част, за да започнем да разрушаваме от втората. В процеса на разрушаването на първите, ще трябва да започнем да разрушаваме и вторите. Второто важно нещо е, че ако разрушим или сме разрушили определена част от причините от втората, без да сме започнали да разрушаваме първата, това ще доведе до много неприятни последствия за нас. Видял съм вече много такива случаи.
Втората част засяга прикриването, и отстраняването става като започнем да се откриваме. Да бъдем това, което сме, а не това което искаме да бъдем. Да говорим истината (това което е, а не това което искаме да бъде).

Първо да припомня, че основната причина е това, че сме разделени на ЗА и ПРОТИВ. Когато сме разделени е абсолютно сигурно че сме в конфликт. Когато сме открити и сме в конфликт е равносилно на това да обявим война на някого без да имаме оръжие, щит и крепост. Да бъдем срещу някого с вързани ръце е глупаво. Ако отсрещният също е обезоръжен и с вързани ръце, последствията ще са минимални. Но ако се натъкнем на въоръжен и защитен, то последствията ще са сериозни и значителни, независимо дали сме атакуващи или атакувани. Понякога пораженията в такива случаи може да са фатални. Затова ако живеем в света на противопоставянето, ние трябва да бъдем много добре защитени. Но ако започнем да излизаме от него и навлизаме в света на свободата, ще имаме все по малко нужда от защита. Защото защитата блокира не само атаките срещу нас, а блокира също и любовта, щастието и свободата.
Откриването става постепенно и именно спирането на противопоставянето ще показва как и доколко да се откриваме. Като казвам че трябва да говорим истината и да бъдем открити в това което казваме, не значи да говорим каквото ни падне. Да се открием значи да говорим истината за себе си, а не за другите. Истината за другите си е тяхна работа. Уверявам ви че при напредък в разрушаването на основната преграда, няма да ви се налага да лъжете. В резултат от откриването ще започнат да намаляват в нас страхът и притесненията. Ще можем да се движим, да действаме и да говорим по-спокойно и свободно.

© 2018 Робство и свобода